Mais
Wij telen zelf snijmais voor onze kalveren. Ook voeren wij loonwerk uit voor derden.
Meer informatie
Grootste deel van de consumptieaardappelen worden geteeld voor de chipsmarkt. Wat in 2002 begon als pionieren met een aantal hectaren consumptie aardappelen, toen nog via het leveringscontract van TNW, een groep telers uit de Wieringermeer, is uitgegroeid tot een serieuze tak. AT Texel is officieel supplier bij Fritolay bekend van het populaire chipsmerk Lays, met een jaarcontract anno 2020 van 7500 ton. De aardappelen moeten aan bepaalde condities voldoen mbt droge stof, kleur en defecten, alleen de allerbeste zijn geschikt . Wij gebruiken hiervoor de rassen Hermes, Arsenal en Brooke.
Wij leveren tussen september en november afland en in de maanden januari februari worden de laatste tonnen vanuit de schuur geleverd. Voorwaarde voor levering aan Lays is dat er gewassen en gelezen product wordt aangeleverd. Hiervoor is in 2008 een eigen mobiele spoelmachine voor gekocht om aan de leveringsvoorwaarden van Fritolay te kunnen voldoen om een gespoeld product aan de fabriek te kunnen leveren. Hierdoor kunnen de aardappelen meteen verwerkt worden in de fabriek.
Het internationale concern Pepsico | Frito-Lay heeft duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel. Zij stellen hoge kwaliteitseisen aan hun leveranciers en grondstoffen. AT Texel is door Pepsico SFI-gecertificeerd, SFI staat voor “sustainable farming intitiative”.
In samenwerking met Jansen Dongen wordt door ons de Zilte aardappel geteeld. Kenmerkend aan de teelt is dat de akkers waarop de aardappelen worden geteeld omringd worden door sloten met brak water. Dit, samen met de innovatieve zweewierbemesting, zorgt voor de unieke smaak van de Zilte aardappel. Jansen Dongen nemen de verdere distributie richting retailkanalen op zich. De Zilte aardappel is oa verkrijgbaar bij Jumbo filialen.
Graan telen is van belang voor een gezonde bodem. Het areaal graan wisselt wat per jaar, gemiddeld genomen zo’n 50 ha granen. Bestaande uit zomergerst -tarwe. Een enkele keer wordt ook de wintervariant gezaaid, afhankelijk van de weersomstandigheden in het najaar. Naast het telen hebben we ook het oogsten zelf in de hand. Het combinen wordt uitgevoerd met de Claas Lexion 670 Terra Trac. Het oogsten van graan gebeurt met een combine. Voorop de combine zit een maaibord; het gewas wordt een stukje boven de grond afgemaaid, waardoor er een klein stompje van de stengel (de stoppel) achterblijft.
In Nederland vindt de teelt van graszaad uitsluitend plaats op contractbasis. AT Texel teelt momenteel voor 2 partijen, Joordens en vanDinterSemo. Graszaad wordt onder andere gebruikt om de teelt van bieten mee af te wisselen. Het zorgt ervoor dat veel organische stoffen zoals zuurstof, koolstof of waterstof.
Bij de teelt van graszaad blijft na het dorsen graszaadhooi over. Dit product wordt veelal gebruikt voor xxx. Een belangrijk restproduct uit de graanteelt is tarwestro en gerstestro. Tarwestro wordt voornamelijk gebruikt voor het opstrooien in de stallen van onder andere rundvee. Gerstestro wordt door ons ingezet als veevoer bij de kalveren op Noordwijk om de structuur van het rantsoen te verbeteren. Overschot van hooi en stro verkopen we weer aan derden.
De meeste snijmais die we telen is in opdracht van Gebrs. Fuite b.v, eigenaar van de kalveren die wij op Noordwijk houden. De mais wordt na de oogst ingekuild in de nieuwe silo op Noordwijk, afgedekt met het moderne easysilage systeem
Momenteel telen wij schijvenpeen in samenwerking met Laarakker Groenteverwerking. Zij zijn specialist in de teelt, verwerking en verkoop van een breed pakket groenten voor de diepvries- en conservenindustrie. Ook dit product wordt gewassen afgeleverd.
Ook bij deze teelt wordt grote acht geslagen op diverse eisen mbt flora, fauna, bodem en arbeid die horen bij duurzame akkerbouw (DAB)
De suikerbieten worden geteeld voor Cosun| Suikerunie. De teelt is gebonden aan een suikerquotum. De suikerbietenoogst loopt van half september tot half december. Het afleveren van de bieten gebeurt in meerdere leveringen tijdens de bietencampagne. De bieten gaan per schip het eiland af.
Milieu en geïntegreerde teelt staan hoog in het vaandel, dit wordt gecombineerd met de zorg voor vogelakkers en akkerranden. Vandaar ook dat AT Texel lid is van Natuurvereniging De Lieuw. De vereniging De Lieuw zorgt voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer op Texel. De leden zetten zich in voor de bescherming van weidevogels, inzaaien van faunaranden en algemeen botanisch beheer
ATT Mechanisatiebedrijf Texel
Ga naar ATT MechanisatieA.T.T. Mechanisatie
Schorrenweg 11
1794 HD Oosterend – Texel