Bemesting

De agrarische sector staat voor een uitdaging. Door strengere mestwetgeving, afname bodemvruchtbaarheid en een waterkwaliteit die niet optimaal is wordt een goed bodembeheer steeds belangrijker. Naast een goed bodembeheer wordt  het steeds belangrijker om te weten welke gehaltes de drijfmest bevat (m.n. hoeveelheid fosfaat en stikstof). Aanscherping van de mestwetgeving vraagt om innovatieve oplossingen.

Bij AT Texel beschikken we over een breed scala machines voor het uitrijden van vaste mest tot en met vloeibare mest en het bekalken van bouwland en grasland. Wij kunnen op verschillende manieren een bemesting uitvoeren:

  • Drijfmest uitrijden met een zodebemester 9.00 meter breed.
  • Drijfmest uitrijden met een bouwlandbemester 7.50 meter breed.
  • Universeelstooier voor vaste mest en compost
  • Vloeibare kunstmest spuiten met zelfrijdende veldspuit, gps gestuurd en gps sectieregeling voor minimale overlap.
  • kunstmeststrooien met gps besturing en schakeling voor minimale overlap.

Ook beschikken wij over een vaste mest en compost opslag plaats. Volledig volgens de regelgeving aangelegd met een vloeistofdichte vloer en rondom keerwanden om erfafspoeling te voorkomen. Wij hebben deze plaat in 2020 aangelegd. Hiermee is het ook mogelijk om reststromen van het eigen bedrijf om te zetten naar compost en zo de bodemvruchtbaarheid zo goed mogelijk op peil te houden.

Voor het uitstrooien van de vaste mest hebben wij een strooier opbouw van Strautmann op onze VGM haakarmcarrier. Deze is uitgevoerd met grote wielen soepele 650/60r30.5 grote wielen met luchtwisselsysteem. Hiermee kunnen wij op 1.0 bar in het land rijden. En over de weg op hoge druk wat bandenslijtage en dieselverbruik verminderd.

Omdat het systeem niet zo leverbaar is zoals wij het wilden hebben is er besloten om zelf een losse bak te bestellen en deze in de werkplaats te verbouwen en pas te maken. Als alle testen goed verlopen gaan wij in het nieuwe seizoen 22 volop aan de gang met deze combinatie.

Meer informatie

Bouwland Grasland Vaste mest/compost strooien Gips/Kalk strooien Kunstmest strooien

Voor bouwland bemesten maken we gebruik van een Kaweco DTR 1600 double Twin tank van met daarachter een Kaweco bouwland injecteur, deze bewerkt 7,56 meter breed.

Vanaf februari tot en met september rijden we mest uit op grasland met een Kaweco duo-ject 720 graslandinjecteur. De werkbreedtesvan de injecteren varieert van XX tot 9.2 meter.

 

Breedstrooien met een universeelstrooier, hiervoor gebruiken wij een Bergmann 14 tons strooier op tandem met mooie brede Michelin banden wat insporing minimaliseert. Ook hebben wij een kantstooiplaat gemonteerd wat mest of compost in de slootkant tegengaat. Gewenst kunnen wij deze werkzaamheden met Gps uitvoeren.

Kalkstrooien in het najaar heeft vaak de voorkeur omdat kalk toch wel 3 maanden nodig heeft om volledig tot werking te komen. Daarnaast is de bodemtemperatuur in het najaar vaak gunstiger dan in het voorjaar. Aangezien strooien in het najaar echter niet altijd mogelijk is met bepaalde weersomstandigheden is een ander geschikt moment in het vroege voorjaar. In het voorjaar wordt er vaker voor een snelwerkende kalkstof gekozen. Wij werken met een Bruns MBA 12000 enkel-as kalkstrooier. De maximale werkbreedte bij vochtige kalk is 12 meter. De strooier is voorzien van een variabel instelbare hoeveelheidsregeling, variërend tussen de 250 – 10.000 kg per ha.

 

Kunstmest strooien doen wij met een Vicon ROEDW Geospread. De strooier en trekker worden aangestuurd door middel van rtk-gps. Door middel van sectie afsluiting is overlapping verleden tijd, wordt kunstmest bespaard en wordt er zeer nauwkeurig gestrooid met een maximum van 39 meter breed.

Vloeibaar kunstmest spuiten wij met de Amazone Pantera spuit van 39 meter breed. Ook dit alles gebeurt met gps.

 

ATT Mechanisatiebedrijf Texel

ATT Mechanisatiebedrijf Texel

Ga naar ATT Mechanisatie

A.T.T. Mechanisatie
Schorrenweg 11
1794 HD Oosterend – Texel

Webdesign Utrecht: The Goodplace