Granen en graszaad
Meer informatie
Voor het het rooien van de aardappels maken wij gebruik 2020 van een nieuwe zelfrijdende Grimme VARITRON 470 aardapppelrooier, een zelfrijdende, 4 rijige oogstmachine welke met een veelvoud aan reinigers uitgevoerd kan worden. Door het rijwerk, welke standaard met uiterst grote banden is uitgevoerd, bereikt de een hoge mate van wendbaarheid De NonStopbunker met 7 ton inhoud benut op elk moment de meest effectieve capaciteit dankzij de terugdraaiende bunkerbodemband
Graszaadmaaien doen wij met een front- en achtermaaier. Deze combinatie maait 3.8 meter op een zwad en is GPS gestuurd. Dit hebben wij om doorsteken in het donker eenvoudig te maken en het werkt zeer precies wat het dorsen makkelijker maakt.
Voor het maaien van grasgewas en luzerne maken we gebruik van de maaicombinatie van de Claas. Deze combinatie bestaat uit een Disco Triple 9100 C frontmaaier en een Claas Disco 3500 achtermaaier. Na het maaien wordt het product veelal geschud en gewaald. Schudden wordt gedaan sneller om het gewenste droge stof gehalte in het gras te krijgen. Met grote zwadharken wordt het gras in een werkgang bij elkaar gebracht. Daardoor ontstaan stevige duinen waardoor de laadcapaciteit van de hakselaar, opraapwagen of balenpers wordt vergroot.
Wanneer het vochtgehalte in de korrels laag genoeg is en de korrels helemaal zijn gevuld, wordt het graan met een combine geoogst. Hierbij worden de planten afgesneden en in de machine wordt tegelijk de korrels gescheiden van de rest van de plant en komt het stro, de plantenresten, aan de achterkant uit de machine Het stro is een bijproduct voor de akkerbouwers. Ook graszaad wordt op deze manier geoogst, hierbij ontstaat het bijproduct graszaadhooi. Voor het combinen van graszaden en granen maken wij gebruik van een New Holland Schuddercombine. Deze is ook uitgerust met een hakselaar voor wanneer het product verhakseld op het land achter moet blijven.
Bij AT Texel heeft hiervoor de beschikking maken we gebruik van een xxx rooier voor het oogsten van de industrie peen. Het rooien van deze wortels vindt hoofdzakelijk in het najaar en vroege winterseizoen plaats. Dit neemt de nodige weerrisico met zich mee. Ter bescherming van deze weersinvloeden wordt er soms gekozen om een deel van het areaal onder een stro dek te leggen..
Vlak voor de oogst worden de wortels gekopt kunnen worden.
ATT Mechanisatiebedrijf Texel
Ga naar ATT MechanisatieA.T.T. Mechanisatie
Schorrenweg 11
1794 HD Oosterend – Texel